Back-ups, waarom en hoe?

Back-up

Iedereen weet dat het belangrijk is om je gegevens te back-uppen, zowel zakelijk als privé wil je je gegevens niet kwijt! In 2016 heeft het CBS onderzocht dat 61% van de Nederlanders in 2016 een back-up heeft gemaakt. Gemiddeld back-uppen mannen vaker dan vrouwen en back-uppen hoogopgeleiden 25% vaker. Helaas krijg ik vaak de vraag of ik bestanden toch nog kan redden van hun meest dierbare foto’s en documenten. Denk hieraan aan foto’s van huwelijken pasgeborenen en overledenen. Stuk voor stuk dierbare herinneringen die je niet meer over kan doen.

Back- up advies.

In basis zijn er 2 soorten manieren van back-uppen. Op een lokaal medium en in de Cloud. Er zijn nog veel mensen die bang zijn voor de Cloud en denken dat dit onveilig is! De techniek en de beveiliging van de iCloud is goed! De grootste zwakke schakel is de gebruiker zelf! Die maakt veelal onveilige wachtwoorden aan, of gebruiken overal hetzelfde wachtwoord voor! Welke manier van back-uppen voor u het beste is kunnen we bespreken in een advies gesprek! PCvriend heeft 20 jaar ervaring en begrijpt hoe belangrijk data voor u is!

Back-uppen op een lokaal medium.

Je kunt lokaal back-uppen op een:

  • Interne harde schijf
  • Externe harde schijf
  • Nas
  • CD / DVD / USB stick

De grootste fout is dat mensen de bestanden van hun eigen pc halen en de bestanden verplaatsen naar de externe schijf. Dit is natuurlijk niet handig want uw externe medium gaat ook kapot vroeg of laat! Back-up altijd bestanden op uw computer EN op een externe bron. Leg de back-up het liefste op een andere locatie en nooit aangesloten laten op uw computer! Stel voor dat de bliksem inslaat dan bent u alles kwijt. Ook als er brand is of een inbreker een bezoekje komt brengen dan ben je alles op die locatie kwijt. Wil je meer adviezen over welke back-up voor u het beste is neem dan contact met ons op voor een back-up advies. Mocht je zelf gaan back-uppen op een lokale bron dan zijn dit de grootste risico’s:
– Cd / DVD: 1 kras beschadigd een deel van uw gegevens en daar zal u niet meer bij kunnen. een dvd en cd kan niet tegen zonlicht en heeft een maximale levensduur van 10 jaar.
– Harddisk: de gemiddelde levertijd van een harddisk is 5 jaar, let op gemiddeld! Dit kan ook 1 jaar zijn.
– NAS: dubbele back-up door automatische clone. Maar virussen verspreiden ook automatisch!
– Usb stick: breken meestal snel en zijn zeer gevoelig voor stroompieken en/of onveilig verwijderen.

Hoe werkt back-uppen in de Cloud!

Back-uppen in de Cloud is niet meer de toekomst maar het heden! Eigen servers bij bedrijven kunnen de deur uit en werken daarmee kosten besparend! Er zijn vele partijen die Cloud service in verschillende manieren aanbieden. Zowel gratis als betaalde oplossingen zijn beschikbaar voor consumenten en zakelijke gebruikers. Welke manier van back-uppen bij u past hangt af van hoeveel gebruikers er gebruik van gaan maken, de kosten, omvang, de omvang van de prullenbak en internet back-up en snelheid. Een prachtige manier van back-uppen maar een virus kan zich ook verspreiden via een Cloudserver zoals Dropbox!

SSD upgrade voor uw computer of mac

Computer upgraden met SSD

De SSD schijf is momenteel de beste investering die u kan doen voor uw laptop, pc of Apple computer. Een SSD heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen waarvan de snelheid het grootste voordeel betreft! Computers van de afgelopen jaren hebben meestal nog een langzame schijf. Deze traditionele harddisk is letterlijke een schijf die gemiddeld 6000 rondjes per minuut kan draaien. Deze draaiende beweging zit eigenlijk aan zijn max waardoor het meestal het traagste onderdeel is van uw computer. Uw computer heeft alles al berekend, echter de schijf moet het proces nog uitvoeren. Soms kunt u dit horen door het geratel van de schijf. Een SSD (Solid State Drive) is eigenlijk een hele grote usb stick of memory card. Een dergelijke techniek zit ook in uw telefoon of tablet. Andere voordelen van een Solid State Drive zijn behalve de snelheid ook het lagere energie verbruik, en dat het beter bestand is tegen vallen of stoten.

417861-ssd-vs-hdd-what-s-the-difference-updateSSD laten inbouwen in de computer

We weten nu dat een harde schijf het langzaamste gedeelte van uw computer is. Wanneer we een SSD schijf naast uw traditionele harde schijf zetten dan haalt u nog geen enkel snelheid. Uw besturingssysteem start nog steeds net zo langzaam op omdat uw Windows of OSX vanaf de oude schijf opstart. Echte snelheidswinst behaald u wanneer u alle programma’s installeert op de nieuwe SSD disk. De oude schijf kunt u in sommige gevallen nog wel laten zitten in uw computer, echter dient dit dan enkel gebruikt te worden voor back-up of data dat u niet vaak gebruikt. Stel u gaat een video bewerken met Windows en de juiste software is geïnstalleerd op de snelle schijf. Zolang enkel de SSD schijf wordt gebruikt is er niks aan de hand, maar wanneer uw te bewerken film op de oude Sata schijf staat, dan wordt wederom het traagste gedeelte van de computer aangesproken.
Uw systeem is dan wederom klaar met de berekeningen, maar de film moet dan nog lang laden. U kunt dan het beste ook de film op de SSD schijf zetten gedurende het bewerken en wanneer de film klaar is deze op slaan op de oude Sataschijf.

Wanneer SSD vervangen of installeren

De SSD schijf past eigenlijk altijd op computers vanaf 2010 maar je kunt niet altijd snelheidswinst behalen. Is uw harde schijf momenteel het langzaamste onderdeel van uw computer dan is een SSD altijd aan te raden. In de meeste gevallen is dit vanaf 2013, tenzij u destijds een zeer goedkope computer heeft gekocht die al 2 jaar in de winkel stond te wachten op u. Uiteraard kunnen wij dit altijd vrijblijvend voor u controleren. Wanneer uw harde schijf kapot of bijna kapot is dan kunt u ook automatisch kiezen voor een SSD schijf. De schijven zijn de laatste jaren zeer goedkoop geworden maar zijn nog niet zo groot in omvang of GB’s dan de traditionele schijven.

Goedkoop SSD inbouwenicon-crm-versies-prijzen-demonstratie

Uiteraard is ook deze upgrade van een SSD een betaalbare oplossing. Wij kunnen de SSD voor u inbouwen, maar indien gewenst verzorgen wij ook voor een back-up van uw oude schijf en installeren wij uw gewenste besturingssysteem op uw laptop, of (Apple)computer. U dient zelf nog te bepalen hoe groot u de SSD schijf wenst te hebben. Het inbouwen van de SSD is meestal in een uurtje ingebouwd, behalve bij iMac’s van Apple.