Computer stofvrij maken

Het is goed te horen wanneer de computer aan staat! Het geluid van de ventilator is steeds aanwezig al filter je dit weg als een tikkende klok aan de muur! Continu aanwezig maar het valt niet altijd op! De ventilatoren in je computer of laptop zorgen ervoor dat de onderdelen goed gekoeld blijven en daardoor niet doorbranden. Continue wordt de lucht in de omgeving door de computer heen geblazen! Met die lucht gaat ook het stof, haren en/of bijvoorbeeld nicotine mee de computer in. Je kunt dit meestal merken wanneer de ventilator steeds eerder en/of harder gaat blazen of het apparaat heet wordt! Het is dan tijd om de computer schoon te maken anders loopt u het risico dat er onderdelen kapot gaan!

“De computer of laptop schoonmaken is geen maandelijkse klus! Maar afhankelijk van de omgeving is het wel jaarlijks aan te bevelen!”

Prijzen schoonmaken computer:

 • Laptop schoonmaken: €25,- – €75,- euro
  • Iedere laptop is anders en laat zich anders openmaken. Dell laptops zijn de makkelijkste laptops en gaan eigenlijk met 1 schroefje open waardoor het stof vrijmaken en het vervangen van de koelpasta binnen 1 uur zal lukken. Bij sommige laptops duurt dit helaas 2 tot 3 uur. Het schoon en stofvrij maken van de laptop doen wij enkel bij ons op locatie.
 • Computer schoonmaken: €25
  • Standaard maken wij de binnenkant van de kast schoon en stof vrij, met als belangrijkste onderdelen de koeler van CPU, grafische kaart en de voeding.

“Wanneer een onderdeel van de computer te warm is geworden dan droogt de koelpasta in, waardoor het geheel zijn koelende functie verliest! Het is daarom aan te bevelen om de koelpasta mee te vervangen ”

Grafische kaart schoonmaken:

Je hebt vele verschillen in grafische kaarten en meestal afhankelijk van wat de nieuwprijs van de kaart in de winkel is.  Onder de 100€ euro worden de grafische kaarten meestal geleverd zonder ventilatoren maar worden deze gekoeld met koelribben. Het stofvrij maken is wenselijk maar meestal niet nodig. Waar de grafische kaart 1 of meerdere ventilatoren bevat daar kan de kaart dichtslibben van de stof! Ook hebben de duurdere kaarten speciale koelpads die de geleiding van de warmte kunnen bevorderen.

““Tijdig stofvrij maken van de computer of laptop voorkomt problemen en verlengt de levensduur van computer!””

Processor koeler schoonmaken:

Wat meestal als eerste dichtslibt is de CPU koeler. Afhankelijk van de type omgeving tussen de 1 en 3 jaar. Wanneer Dit gebeurd moet de ventilator harder gaan draaien, maar door het stof komt de lucht niet meer bij de ribben. Het stof krijgt een isolerende werking en in deze situatie niet gewenst! Een Intel computer valt meestal uit ter bescherming tegen kortsluiten, een AMD CPU brand eerder door zonder enige waarschuwing.

“bedekt met een laag stof, waardoor de CPU niet gekoeld wordt.”

Hoe warm mag de computer worden

Dat is afhankelijk per onderdeel en wat je op dat moment aan het doen bent met de computer. In normale situatie niet warmer dan 50 graden. Ben je hard aan het gamen of is de computer zwaar aan het laden dan mag het 70 graden worden gedurende dit proces. Maar of dit goed is hangt af per onderdeel van de computer.

Hoe warm mag een harde schijf worden?

Geen enkele situatie is hetzelfde maar een normale harde schijf liever niet warmer dan 50 graden! Gebeurd dit wel, dan komt dit meestal door de omgevingstemperatuur zoals een grafische kaart of een ander onderdeel. Een schijf produceert wel warmte en heeft daarvoor geen ventilator nodig. Een SSD schijf heeft al helemaal geen last van warmte afgifte! En een ideale situatie voor een laptop of tablet. Inbouwen van een SSD is later altijd mogelijk ter upgrade.

Kenmerken van een te warme computer:

 • computer valt spontaan en kun je niet meteen weer opnieuw aanzetten.
  • de computer moet dan eerst afkoelen
 • vreemde kleuren op het scherm
  • grafische kaart wordt te warm of begint het te begeven.
 • ventilator maakt heel veel geluid
  • waarschijnlijk veel stof in de computer of laptop en blokkeert ergens de luchtstroom.
 • computer of ventilator maakt steeds sneller een blazend geluid.
  • waarschijnlijk veel stof in de computer of laptop en blokkeert ergens de luchtstroom.