Back-ups, waarom en hoe?

Back-up

Iedereen weet dat het belangrijk is om je gegevens te back-uppen, zowel zakelijk als privé wil je je gegevens niet kwijt! In 2016 heeft het CBS onderzocht dat 61% van de Nederlanders in 2016 een back-up heeft gemaakt. Gemiddeld back-uppen mannen vaker dan vrouwen en back-uppen hoogopgeleiden 25% vaker. Helaas krijg ik vaak de vraag of ik bestanden toch nog kan redden van hun meest dierbare foto’s en documenten. Denk hieraan aan foto’s van huwelijken pasgeborenen en overledenen. Stuk voor stuk dierbare herinneringen die je niet meer over kan doen.

Back- up advies.

In basis zijn er 2 soorten manieren van back-uppen. Op een lokaal medium en in de Cloud. Er zijn nog veel mensen die bang zijn voor de Cloud en denken dat dit onveilig is! De techniek en de beveiliging van de iCloud is goed! De grootste zwakke schakel is de gebruiker zelf! Die maakt veelal onveilige wachtwoorden aan, of gebruiken overal hetzelfde wachtwoord voor! Welke manier van back-uppen voor u het beste is kunnen we bespreken in een advies gesprek! PCvriend heeft 20 jaar ervaring en begrijpt hoe belangrijk data voor u is!

Back-uppen op een lokaal medium.

Je kunt lokaal back-uppen op een:

  • Interne harde schijf
  • Externe harde schijf
  • Nas
  • CD / DVD / USB stick

De grootste fout is dat mensen de bestanden van hun eigen pc halen en de bestanden verplaatsen naar de externe schijf. Dit is natuurlijk niet handig want uw externe medium gaat ook kapot vroeg of laat! Back-up altijd bestanden op uw computer EN op een externe bron. Leg de back-up het liefste op een andere locatie en nooit aangesloten laten op uw computer! Stel voor dat de bliksem inslaat dan bent u alles kwijt. Ook als er brand is of een inbreker een bezoekje komt brengen dan ben je alles op die locatie kwijt. Wil je meer adviezen over welke back-up voor u het beste is neem dan contact met ons op voor een back-up advies. Mocht je zelf gaan back-uppen op een lokale bron dan zijn dit de grootste risico’s:
– Cd / DVD: 1 kras beschadigd een deel van uw gegevens en daar zal u niet meer bij kunnen. een dvd en cd kan niet tegen zonlicht en heeft een maximale levensduur van 10 jaar.
– Harddisk: de gemiddelde levertijd van een harddisk is 5 jaar, let op gemiddeld! Dit kan ook 1 jaar zijn.
– NAS: dubbele back-up door automatische clone. Maar virussen verspreiden ook automatisch!
– Usb stick: breken meestal snel en zijn zeer gevoelig voor stroompieken en/of onveilig verwijderen.

Hoe werkt back-uppen in de Cloud!

Back-uppen in de Cloud is niet meer de toekomst maar het heden! Eigen servers bij bedrijven kunnen de deur uit en werken daarmee kosten besparend! Er zijn vele partijen die Cloud service in verschillende manieren aanbieden. Zowel gratis als betaalde oplossingen zijn beschikbaar voor consumenten en zakelijke gebruikers. Welke manier van back-uppen bij u past hangt af van hoeveel gebruikers er gebruik van gaan maken, de kosten, omvang, de omvang van de prullenbak en internet back-up en snelheid. Een prachtige manier van back-uppen maar een virus kan zich ook verspreiden via een Cloudserver zoals Dropbox!